søndag 12. februar 2012

Helgens innsats

I helgen var det klart for riving av kjøkken. Min far var med på fredagen og min mor var med lørdag til søndag. Fredag formiddag hadde min kjære fri, så da jeg og min far kom fra jobb, så det slik ut:


Han hadde revet hele kjøkkenet, og båret ut det meste. Flinke mannen. Jeg fikk beskjed om å ta en titt i det røret dere ser midt i bildet, noe jeg gjorde...


En stakkars fugl har en gang i tiden søkt tilflukt eller bare ramlet oppi mens kanalen enda var åpen opp på taket... Før har jeg funnet musesjelett i kjelleren, og nå var det fuglesjelett på kjøkkenet. Det er spennende å kjøpe gamle hus gitt...

I løpet av fredagen forvandlet rommet seg fra kjøkken, til stor badstu. Mye godt treverk kom fram, og vi brukte natten på å tenke over om vi skulle fortsette å rive, eller om det var nok.Men vi kom til at vi like godt kunne gjøre det ordentlig når vi skal sette inn et så dyrt kjøkken som vi skal. Jeg hadde mine mistanker om at veggene var full i såkalt etterisolasjon. Isolasjon som er sprutet inn i noen hull fra utsiden, og som verken dekker alt luftrom eller isolerer noe særlig... Og jeg hadde rett...


Slik så veggen ut når plankene var tatt ned. Noen tomme hull, noen halvfulle, og noen nesten fulle. Det er et hvitt pulver som størkner i klumper. Når man begynner å ta i det smuldrer det opp. Den første veggen tok vi uten støvmasker, men jeg måtte ut en tur for å kjøpe isolasjon og flere bossekker. Da kjøpte jeg også støvmasker. Det gjorde seg!!

De svarte rørene som går oppover langs veggen er gamle rør til ledninger. De skal elektrikeren få ta seg av...


Her er ene ytterveggen tømt for den hvite massen... Når alt det var ute, og gulvet var kostet og rommet ellers ryddet, så avsluttet vi for kvelden. Da var det fantastisk å synke ned i sofaen med et vinglass!

Søndag begynte isoleringsjobben. Mye småplukk! Ingenting er på standardmål, så alt må skjæres til...Men etter mye møye og stort besvær, ser rommet nå slik ut:


Ta da! Nå kan elektriker og rørlegger komme og fjerne det som skal fjernes, og legge nytt opplegg inn i veggene og opp i taket. Neste helg blir det plating av tak og vegger....

13 kommentarer:

 1. Kjempebra, Ingvild :) Dette er supert. Dere er flinke - begge to - for ikke å si alle fire :)

  Lykke til videre :)

  SvarSlett
 2. Oj,oj,oj kor dere har jobba. SÅ kjekt å få følge med på dette. Kan godt forstå at dere vurderte å behode de panelveggene...Og godt dere sjekka bak ja :o(
  Eg glede meg til å følge fortsettelsen!
  Klem fra meg :o)

  SvarSlett
 3. Veldig bra arbeid! Lurt at dere fjernet panel og sjekket isolasjon, nytt er bedre enn gammelt. :)

  SvarSlett
 4. Så flinke dere er Ingvild!! Mye rart man har i veggene gitt... :-) Blir spennende å følge forvandlingen videre.. :-)

  Monica

  SvarSlett
 5. Kanonflinke :)
  Klem fra Sølvi :)

  SvarSlett
 6. Tusen takk alle sammen!! Ja, jeg har heldigvis sett den etterisolasjonen i andre rom, så jeg hadde mine mistanker... Veldig glad for at vi sjekket! Jeg skal holde dere oppdatert :)

  SvarSlett
 7. Ja, takk for titten:) Ser kjempe bra ut!!! Greit å få muligheten til å ordne opp helt fra bunnen av med ny isolasjon og nye rør, selv om det selvsagt var fristende å la panelet stå! Gleder meg veldig til å se det ferdig!! Vi kommer i påsken, er det klart til da tror du?

  M:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer dere i påsken ja? Så kjekt! Nytt kjøkken kommer dessverre ikke før uke 17...

   Slett
 8. Forresten en utrolig bra innsats av HJ fredag formiddag! Imponerende!!

  SvarSlett
 9. Det pulveret var det etterisolering. Deter dere sikker på. Når var huset bygd?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei. Rimelig sikker på at det er det som kalles etterisolering ja. Det er huller i veggen fra utsiden der dette stoffet har blitt sprøytet inn. Det er også noen "rom" i veggen de ikke har truffet, så der er det ingenting. Såvidt jeg vet er etterisolering et stoff man sprøyter inn fra utsiden ved å borre seg gjennom ytterveggen.

   Huset er fra 1929, så det var nok ingen isolering opprinnelig... Verken mellom etasjene eller i ytterveggen...

   Slett
 10. Hei. Ser dette er for en stund siden, men kanskje du ser dette allikevel ? :) Vi skal igang med dette selv på et hus fra 1905. Var det vindsperre innenfor ytterpanelet? Og så en vegg til som dere isolerte? Siden dere slapp å lekte ut den innerste isolasjonen? Puttet dere på dampsperre utenpå isolasjonen igjen? =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei. Skal prøve å svare på det du spør om. Den veggen vi kom inn til da vi hadde tatt vekk etterisolasjonen (den hvite, se bilde 5 og 6) var ikke ytterveggen. Men hva som er mellom den veggen og ytterveggen vet vi ikke, men meget mulig er der en form for vindsperre. Det finner vi først ut når vi skal skifte ytre panel på huset, og det er ikke nødvendig enda... Da vi hadde tatt bort etterisolasjonen la vi på ny isolasjon (de tre siste bildene). Deretter la vi på plast (dampsperre) før vi satte opp sponplater. Om vi har gjort det helt riktig vet jeg ikke, men min mann snakket underveis med en kamerat som er tømrer, så jeg tror vi gjorde det så riktig vi kunne etter forholdene. Å pusse opp et gammelt hus blir jo aldri som å bygge nytt, man må finne på noen løsnninger underveis... Håper det var til litt hjelp :)

   Slett