mandag 24. juni 2013

Farge ullklær med kaffe

En venninne fortalte meg at hun hadde hatt mange hvite ullklær til sin datter, men at de lett hadde fått flekker. Derfor hadde hun kjøpt brun klesfarge og farget ullklærne i vaskemaskinen - og resultatet ble veldig bra. Jeg har arvet mange hvite/naturfargede ullklær til lille tullemor som kommer i september. De fleste av disse med tranflekker som ikke går bort. Jeg fant ut at jeg også hadde lyst å farge, men ville se om det fantes et mer miljøvennlig alternativ. Jeg begynte å google, og fant blant annet at Nøstebarn hadde gjort en god innsats på det å teste ut ulike muligheter for farging av klær. Jeg leste innleggene, og fant blant annet en kommentar om at det også går an å farge klær med kaffe og te. Dette fant jeg straks veldig interessant, og søkte videre, men fant dessverre ikke så mye. Jeg fant ett blogginnlegg som omhandlet dette - men der stod det lite om fremgangsmåten. Videre fant jeg én kommentar på et diskusjonsforum som ga en form for fremgangsmåte. Etter dette fant jeg ut at jeg like godt bare kunne prøve meg fram og se hva jeg fikk til selv. Det virket ikke så alt for vanskelig...

Her er bilde av noe av ullen før farging.


Jeg kokte opp to kjeler med vann til å lage kaffe

Klærene la jeg i eddikvann, slik jeg fant tips om på diskusjonsforumet

Kaffe er kommet i gryten... Jeg brukte kaffe utgått på dato, så dette prosjektet koster igrunnen svært lite utover tid og krefter...

Jeg valgte å sile all kaffen før jeg helte den over klærne. Usikker på om det var noe sjakktrekk egentlig. Tok ihvertfall svært lang tid!

Så helte jeg kaffe over klærne i en stor balje.

Baljen lot jeg stå til dagen etter (kaffen dekket alle plaggene helt)
Neste dag helte jeg kaffen over i en bøtte og la alle klærne inn i vaskemaskinen. Lot det gå en runde på skylling sammen med eddik (igjen etter kommentaren fra diskusjonsforumet). Her er resultatet...

Ikke akkurat brun, men tranflekken er blitt dusere...

Som dere ser er det litt skjoldete resultat, og ikke akkurat brunt...
Når klærene var ferdig tørket var jeg ikke helt fornøyd. Ifølge blogginnlegget jeg fant hadde hun valgt å farge plaggene to ganger, da ble det jevnere og brunere farge. Hun beskriver også at hun hadde klærene i kokende kaffe (jeg helte den over i en balje til avkjøling). Jeg bestemte meg da for å legge ullen i kaffe oppunder kokepunktet, og lot det ligge noen timer.

Farging andre runde


Etter farging andre runde skylte jeg plagget for hånd og hang det opp til tørk. De to plaggene til høyre har fått to runder, plagget til venstre bare én. Ikke stor forskjell på fargestyrken, men den er noe jevnere etter andre runde.
Konklusjon: det var ikke så enkelt som jeg trodde da jeg satte i gang. Det vil si, selve utførelsen var ikke vanskelig, men resultatet stod ikke til forventningen. Jeg trodde plaggene skulle bli brune, ikke beige - men, tranflekkene er borte, og plaggene er enda fullt brukbare! Kanskje hadde det vært bedre om jeg også hadde brukt kaffegruten? Kanskje brukte jeg for lite eddik? Kanskje skulle kaffen "tørket inn" før jeg skylte den ut? Jeg vet ikke. Gode forslag mottas med takk!

2 kommentarer:

  1. Hei. Jeg har ikke drevet så mye med farging av ull, men...jeg vet jo at en bruker salt når en bruker kjøpefarge...kanskje en burde bruke noe salt???

    SvarSlett
    Svar
    1. Sikkert ingen dum ide! Damen på diskusjonsforumet skriver at man skal skylle klærne i maskin med litt eddik eller salt etter det har ligget i kaffen. Jeg brukte eddik. Men kanskje fargen hadde festet seg bedre med saltet...?

      Slett