søndag 4. mars 2012

Romfølelsen er kommet tilbake

Da er det på tide med en liten kjøkken-oppdatering igjen. Lenge siden jeg har skrevet nå, har hatt mye annet å henge fingrene i - kjøkkenoppussing for eksempel... Ved siste innlegg var vi kommet til isoleringen. Dette har hendt siden sist:

Her ser dere taket, med sitt ustandardiserte bjelkelag. Det vil si at noen steder er det mindre enn 60 cm mellom bjelkene, andre steder er det mer. Det gjør at takplatene må legges på tvers av bjelkelaget, ikke langsmed... Vi valgte å ikke isolere mer i taket enn det som var der fra før.

Her har vi fått opp sponplater i taket og på noen vegger. En vegg ble litt forsinket da vi måtte vente på elektrikeren for å bli enige om hvor rørene skulle komme ut...
 Helt til høyre i bildet ser dere skyvedøren inn til spisestuen. På bildet under er den "pakket inn" igjen...
Nå er alle platene oppe. Tungt arbeid! Brukte sponplater som var 2,39 meter høy og 1,22 meter bred... Rimelig mange kilo der ja!


Og her har kjøkkenet fått hvite meslinger - eller sparkel om du vil... Måtte sparkle to-tre ganger før vi fikk det slik vi ville...

Etter sparkelet malte vi en runde med grunning før vi la noe som heter glassfibertapet (tror jeg). En helt tynn tapet som egentlig bare sletter ut underlaget. Hadde vi malt rett på sponplaten og sparkelet hadde man kunne sett ulike glansnyanser gjennom malingen. Tapeten hjelper til slik at underlaget blir jevnt og fint. Denne skulle egentlig både på vegger og tak, men vi droppet å ta det i taket. Usikker på om vi hadde klart å få det så mye finere med den tapeten - det ble igrunnen ganske fint uten.

Så her er resultatet fra helgens jobbing. Taket har fått grunning og to lag med maling, mens veggene har fått grunning, glassfibertapet (obs! stikker på fingrene når man jobber med det!), og deretter to strøk med maling i fargen Bermuda (bildet over er tatt med blitz, bildet under er tatt uten, men fargen kommer igrunnen ikke riktig fram på noen av bildene...). Til sist har vi ryddet, kostet og støvsuget, slik at kjøkkenet nå faktisk ser ut som et rom igjen...
Vi brukte malingen Butinox Green Room som de selger på Obs! Bygg. De sa at denne egentlig var mer miljøvennlig enn Sens-maling - og noe billigere. Jeg har ikke lest meg opp på dette. Er det noen som vet mer om miljøvennlig maling? Hva bør man egentlig bruke? Før hørte jeg at man burde bruke oljemaling selv om det var kommet mange gode vannmalinger fordi oljemaling kun avga gasser noen dager og så var ferdig, mens den vannbaserte malingen kunne avgi gasser i lang tid fremover. Hva er siste nytt der - noen som vet?

8 kommentarer:

 1. Flott rom og mye godt arbeid dere har gjort der! Da vi skulle male kjøkkenet fikk vi beskjed av maleren at han frarådet sterkt å bruke Sens (eller vannbasert maling) fordi man gjerne må vaske kjøkkenveggene en del pga matsprut etc. Vannbasert maling tåler ikke så godt å bli vasket. Da vil man etter hvert få skjoldete flekker. Vi ville ha hele huset med Sens siden jeg var gravid, og på kjøkkenet da det ble malt etter at V kom. Men kjøkken og karmer bør man ta med oljemaling. Astrid :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, damen i butikken spurte om det, men vi har tenkt å ha glassplate bak komfyren der det kommer mest sprut, så hun sa vi ikke trengte... Men vet du noe om Green Room contra Sens?

   Slett
 2. Tor Bjørge04 mars, 2012

  bra jobba Ingvild ! Blir spennende og se mer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Er vel større byggeprosjekt som foregår på din kant, men vi synes dette er veldig stort ;)

   Slett
 3. Oj,ojoj,,, der to flittige maurer... :O)
  Det blir SÅ bra og jeg inviterer meg selv på besøk når kjøkkenet er på plass, hihihi.
  Det ser SÅ bra ut!
  Oljemaling eller vannbasert+
  Evig diskusjon og evig uenighet om hva som er mest eller minst skadelig, spør du meg!

  Lykke til videre anyway og klem på veien fra "may" ;o)  INGVILD - Du har kommentarsperre på ??
  Og nå som de er begynt å forlange TO tegntydinger, holder linsene mine på å falle ut av bare frustrasjon....
  Skal gjøre et forsøk på å tyde dem...

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er hjertelig velkommen til å se!!!:)
   Skal se om jeg får gjort noe med kommentarsperren... Du som er så erfaren blogger vet kanskje hvordan man gjør det? :P

   Slett
 4. Hei Ingvild,

  Så flinke dere er:) Nå går det jammen fort fremmover! Dere burde ikke ha noe problem med å ha alt klart til kjøkkenet kommer i allefall;) Men synd vi ikke får sett det i påsken! Da må vi jo vente helt til i sommet!!! Men denne bloggen er fin sånn;)
  Ellers så gjelder vel fortsatt regelen om at oljemaling gir minst gasser på sikt, men at man da helst bør male ca 3 mnd før man flytter inn. I allefall før et barn flytter inn, dersom det er snakk om et barnerom. Men jeg har ikke hørt om Green room, så den vet jeg ikke noe om!

  Lykke til med resten!! :)

  Kle M:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Vi har tenkt at kjøkkenet skal stå i mange år, så du får nok anledning til å se det - bare ikke når det er helt nytt :)
   Den regelen om oljemaling har jeg også hørt, men jeg tror den kom før både Sens og Green Room, så jeg vet ikke helt hva som er mest riktig nå...

   Slett